یکی از مصالح مهمی که در معماری مدرن به کار گرفته می شود بتن اکسپوز است و در ادامه خواهیم گفت که استفاده از بتن اکسپوز در معماری مدرن چه مزیت هایی را برای مصرف کننده به ارمغان می آورد. اگر بخواهیم یک تعریف ساده از بتن اکسپوز ارائه دهیم باید اشاره کنیم که همان سیمان تقویت شده با الیاف شیشه ای است که امروزه به شکل گسترده ای برای ساخت و ساز ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی بتن اکسپوز یکی از مصالح ساختمانی جدید مبتنی بر سیمان است که در آن الیاف های شیشهای با طول کوتاه پراکنده شده اند که به طرز چشمگیری مقاومت در برابر ضربه و کشش بتن را بهبود می بخشند.
همانطور که شاید بدانید شیشه الیافی با محتوای بازیافتی و منابع موجود ساخته می شود که فرایند تولید آن ممکن است به شکل منطقه ای یا محلی باشد. جالب است بدانید استفاده از بتن اکسپوز در معماری مدرن از جنبه زیست محیطی نیز حائز اهمیت است که البته بررسی جزئیات آن از حوزه بحث مقاله امروز ما خارج است. در حقیقت بتن مسلح با الیاف شیشه ای یک ماده مهندسی شده است که حاوی سیمان و پلیمر نیز می باشد.
پانل بتنی اکسپوز یک کامپوزیت بسیار قوی ساخته شده از سیمان پرتلند است که نسبت به بتن معمولی ظرفیت تحمل بار و مقاومت بیشتری را از خود بروز میدهد. این دسته از بتن ها تمامی مشخصات یک بطن نرمال را دارند و وجود چند ویژگی اضافی امتیازات قابل توجهی را به بتن اکسپوز می دهد از جمله اینکه این بتن ۸۰ درصد معمولی می باشد.
- بررسی مصالح مختلف قابل کاربرد در معماری مدرن
در این بخش از مقاله به شناخته شده ترین مصالح در معماری مدرن می پردازیم و به شما می گوییم که مصالح مختلف قابل کاربرد در معماری مدرن کدام اند؛ به جرات می توان گفت که اصلی ترین مصالح معماری مدرن، بتن است که استفاده از بتن اکسپوز در معماری مدرن نمونه بارزی از کاربرد این مصالح ساختمانی می باشد. با گذشت زمان و پیشرفت معماری بتن هایی با عملکرد بهبود یافته تری مانند بتن های خود ترمیم کننده و بتن های شفاف در معماری مدرن مورد استفاده قرار گرفته اند. یکی دیگر از مصالح قابل کاربرد در معماری مدرن بلوک های آجری است که دقیقاً مانند تکه های لگو میتوانند با استفاده از فناوری های نوآورانه کنار یکدیگر قرار گیرند و آثاری زیبا و مدرن را خلق کنند.
امروزه علم معماری در تلاش است که مصالح کوچک را به صورت یک تکه در بیاورد تا در زمان صرفه جویی به عمل آید. فولاد یا استیل به دلیل مقاومت مطلوب در مقابل نیروهای کششی به عنوان یکی از مصالح ساختاری ساختمان در معماری مدرن شناخته شده است که می توان از آن در تیر های مقطع، قاب در و پنجره، خرپاها و غیر استفاده کرد. فولاد به علت خاصیت قابل بازیافتی، مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی و همچنین قدرت زیادی که دارد مورد توجه معماران قرار گرفته است.
یکی دیگر از مصالح قابل کاربرد در معماری مدرن استفاده از شیشه است که می تواند نور طبیعی را از خود عبور دهد بنابراین می توان گفت علاوه بر اینکه عایق آب و هوا به شمار می رود بلکه نقش موثری در تامین نور معماری مدرن دارد. خوب است بدانید که امروزه محققان موفق به تولید شیشه هایی شده اند که می تواند جلوی ورود اشعه یووی را بگیرد. خلاصه کلام اینکه استفاده از شیشه در معماری مدرن علاوه بر سازگاری با محیط زیست به کاهش انرژی مصرفی ساختمان ها نیز کمک شایانی می کند.
آلومینیوم نیز در ساختار خود ویژگی های منحصر به فردی دارد که باعث شده است به یک مصالح مناسب و قابل کاربرد در معماری مدرن تبدیل شود. از جمله این ویژگی های منحصر به فرد میتوان به سهولت در نصب و مونتاژ، بالا بودن مقاومت فشاری و سازگاری در برابر دمای زیاد اشاره کرد. معمولاً برای قاب نماهای شیشه ای در معماری مدرن از آلومینیوم استفاده می شود؛ آلومینیوم شفاف از جمله جدیدترین نمونه های آلومینیوم است که امروزه در بسیاری از معماری ها مورد استفاده قرار می گیرد.
همانطور که در جریان هستید از زمان تکامل بشر تا به این لحظه سنگ های مصنوعی یا طبیعی جزء مواد اولیه ساخت و ساز بنا ها به شمار رفته اند. بنابراین می توان گفت که یکی دیگر از مصالح قابل کاربرد در معماری مدرن سنگهای طبیعی است. تنوع در رنگ، اندازه و بافت سنگ ها باعث شده است که معماران طیف انتخاب گسترده تری را داشته باشند.
به جرات میتوان گفت که چوب تنها مصالح ساختمانی تجدید پذیر است و استفاده از آن در معماری مدرن احساس گرمی و شادی را برای ساکنان ساختمان به ارمغان می آورد. این مصالح ساختمانی نیز مشخصه های بارزی را از جمله مقاومت و کشش بالا و عایق صدا را داراست. علاوه بر آن مقاومت ویژه آن در برابر حرارت آن را به یک مصالح ساختمانی استثنایی در معماری مدرن تبدیل کرده است.
کاشی ها نیز می توانند یکی از مصالح قابل کاربرد در معماری مدرن به شمار برود که معمولاً جنس آنها از شیشه، سنگ یا سرامیک است. عمده ترین کاربرد کاشی ها کاربرد به عنوان یک سطح پوششی روی کف و دیوار در ساختمان های مدرن می باشد. طرح و رنگ های متنوع کاشی ها آن را به گزینه ای دوست داشتنی در میان طراحان تبدیل کرده است.
- بررسی معماری در اقلیم های مختلف (آب و هوا های مختلف)
کشورمان ایران اقلیم های مختلف و همچنین مناطق با آب و هوای متفاوت را در فصول چهارگانه داراست از این رو نمی توان برای مناطق مختلف این کشور یک معماری یکپارچه و یکنواخت را در نظر گرفت. همواره استفاده از انرژی های در دسترس مانند آفتاب آب و باد در ساخت و ساز ساختمان ها مد نظر بوده است به همین دلیل در مناطق مختلف می بایست معماری های متفاوتی برای حداکثر استفاده از انرژی های یادشده پیاده و اجرا شود. به عنوان مثال معماری در مناطق سرد و کوهستانی باید به گونه ای باشد که از تابش آفتاب حداکثر استفاده شود تا سازه ما به تعادل دمایی برسد.
به طور کلی معماری در مناطق سرد و کوهستانی باید به گونه ای باشد که بنا ها کوچکتر و محصور باشند یعنی بافت شهر فشرده و همچنین ساختمان ها به یکدیگر نزدیک باشند. در این مناطق جهت تابش و توپوگرافی از جمله عوامل تعیین کننده معماری هستند و توصیه بر ساخت بنا هایی با ارتفاع کم و در و پنجره هایی با ابعاد کوچک می باشد.
معماری در مناطق معتدل و مرطوب به این صورت است که احداث ساختمان ها اکثراً به صورت پراکنده یا خطی است تا بتوان از جریان باد حداکثر استفاده را کرد. در این مناطق معمولاً در اطراف بنا ایوان هایی را برای فعالیت روزانه احداث می کنند. با توجه به اینکه رطوبت در این منطقه بالاست برای دور شدن از رطوبت خاک و همچنین استفاده از جریان باد در ساختمان ها را بالاتر از سطح زمین احداث می کنند. به دلیل بارش های شدید در این مناطق معمولاً از زخم های شیب دار استفاده می کنند و به طور کلی از مصالحی استفاده میکنند که رطوبت کمتری را جذب میکند.
در مناطق گرم و خشک معماری باید به گونه ای باشد که باد بر جریان هوا را به درون ساختمان هدایت کند برای این کار از احداث حیاط مرکزی و گودال باغچه استفاده می کنند. به طور کلی در این اقلیم می بایست بنا ها در جهت مقابله با تابش خورشید قرار گیرند به گونه ای که سطوح کمتری با اشعه آفتاب در تماس باشد که البته برای استفاده بهینه از انرژی خورشید در زمستان توصیه می شود ساختمان ها را به سمت جنوب شرق و جنوب احداث نمایند. در این مناطق معمولاً از مصالح با مقاومت و ظرفیت حرارتی بسیار بالا مانند گل و مشتقات آن استفاده می کنند. ضمن اینکه دیوارهایی ضخیم می سازند و برای انعکاس و عدم جذب نور خورشید از مصالح ساختمانی رنگ روشن استفاده می کنند.
در مناطق گرم و مرطوب معماری باید به گونه ای باشد که پنجره در اطراف بنا برای ایجاد کوران طراحی شود؛ به جای این کار میتوان در اطراف بنا ایوان هایی را احداث کرد. استفاده از بادگیر برای هدایت جریان هوا به داخل ساختمان یکی دیگر از نکاتی است که در معماری این اقلیم باید مورد توجه قرار گیرد ضمن اینکه فراموش نشود در این آب و هوا نیز از مصالح ساختمانی با مقاومت حرارتی بسیار بالا استفاده شود.
- مقایسه مصالح مصرفی مناسب در آب و هوا های مختلف
در این بخش از مقاله ما به شما خواهیم گفت که چه مصالحی برای چه اقلیمی مناسب است امروزه با گسترش مصالح ساختمانی جدید و پیشرفت تکنولوژی این امکان برای افراد فراهم شده است تا ساختمان های خود را متناسب با آب و هوا و اقلیمی که در آن زندگی میکنند پیاده نمایند.
مصالح مصرفی مناسب اقلیم معتدل و مرطوب: با توجه به اینکه این مناطق آب و هوایی معتدل، رطوبت فراوان، بارندگی زیاد و اعتدال درجه حرارت دارند لذا می بایست از مصالحی استفاده شود که دارای حداقل ظرفیت حرارتی باشند. در این اقلیم نوسانات دمای روزانه بسیار کم است بنابراین نیازی به ذخیره انرژی حرارتی در داخل سازه نیست از این رو بهتر است از مصالح ضخیم و سنگینی که کوران و تهویه را کاهش می دهند استفاده نشود. در اقلیم معتدل و مرطوب چوب به عنوان یکی از مصالح پر مصرف شناخته شده است که به سبب وجود پوشش گیاهی این اقلیم به وفور یافت می شود. در این منطقه میتوان از سنگ های ساختمانی نازک و کم ضخامت استفاده کرد به شرطی که رطوبت بالای این اقلیم آن را دچار تغییر رنگ و ظاهر نکند.
مصالح مصرفی مناسب اقلیم گرم و مرطوب: این اقلیم رطوبتی بسیار بالا و اختلاف درجه حرارت کم شب و روز را داراست که شدت تابش آفتاب بالا بوده تابستانهای بسیار گرم و مرطوب و زمستانهایی معتدل دارد. مشابه حالت قبل استفاده از چوب می تواند گزینه مناسبی باشد چرا که ظرفیت حرارتی کمی دارد و باعث می شود حرارت به کندی منتقل شود. البته در این اقلیم درختان و پوشش گیاهی اندک بوده و معمولاً برای درب و پنجره ساختمان ها از چوب استفاده می شود. استفاده از سنگ تراورتن به دلیل اینکه سطحی خنک دارد و همچنین فاقد کانی های مضر میباشد می تواند یک گزینه فوقالعاده برای استفاده در اقلیم گرم و مرطوب به شمار رود.
مصالح مصرفی مناسب اقلیم سرد و کوهستانی: در این مناطق آب و هوایی سرد حاکم است که از جمله شرایط آن میتوان به زمستان های سرد و تابستان های معتدل اشاره کرد. گفتنی است در این اقلیم اختلاف دمای شب و روز بالا بوده ضمن اینکه میزان بارش نیز بسیار زیاد است. شرایط حاکم ایجاب می کند که در این مناطق از مصالحی استفاده گردد که عایق حرارتی باشند و مقاومت حرارتی بالایی داشته باشند. استفاده از چنین مصالحی باعث می شود حرارت و انرژی داخل ساختمان حفظ شده و سرمای بیرون ساختمان به داخل نفوذ نکند. شاید جالب به نظر برسد که در این اقلیم سعی دارند از مصالحی با رنگ های گرم و تیره در سطوح خارجی ساختمان استفاده نمایند؛ دلیل این امر این است که رنگ های گرم و تیره نسبت به رنگ های سرد حرارت تابشی آفتاب را بیشتر به خود جذب کرده و از این طریق فضای داخلی ساختمان را گرم نگه میدارند. خلاصه کلام اینکه سنگ های ساختمانی با رنگ های تیره مناسب ترین مصالح مصرفی برای این اقلیم شناخته شده اند که می بایست در برابر انبساط و انقباض مقاومت مطلوبی را از خود بروز دهند.
مصالح مصرفی مناسب اقلیم گرم و خشک: بخش وسیعی از ایران دارایی این اقلیم است که به طور کلی میتوان آن را به دو دسته نیمه بیابانی و بیابانی تقسیم کرد. از جمله شرایط این منطقه میتوان به اختلاف دمای بین شب و روز، تابش مستقیم نور و هوای بسیار خشک اشاره کرد. این مناطق زمستانهایی سرد و سخت و تابستانهایی گرم و طاقت فرسا دارند بنابراین انتخاب مصالح این اقلیم از حساسیت بیشتری برخوردار است. نکته مهمی که در اجرای ساختمان های این اقلیم حائز اهمیت است این است که توصیه می شود به هیچ وجه از رنگ های تیره در مصالح ساختمانی استفاده نشود.
- اشاره به مزایای استفاده از بتن اکسپوز در آب و هوا های مختلف
شاید جالب به نظر برسد که استفاده از بتن اکسپوز در آب و هوا های مختلف توصیه می شود به عبارتی دیگر این بتن با اقلیم های مختلف سازگاری دارد. استفاده از بتن اکسپوز به عنوان اصلی ترین متریال شناخته شده است که استفاده از آن مزایای بیشماری را در پی خواهد داشت از جمله اینکه ضمن زیبایی از دوام و استحکام مطلوبی نیز برخوردار است. فرقی نمیکند که شما ساکن کدام منطقه با چه اقلیمی باشید اگر شما برای نمای داخلی یا خارجی ساختمان خود به دنبال متریالی هستید که به طور همزمان مقاومت، کیفیت و زیبایی مطلوبی را داشته باشد، پیشنهاد ما به شما استفاده از بتن اکسپوز می باشد.
کمتر مصالحی پیدا میشود که هم برای اقلیم مرطوب و پر باران مناسب باشد و هم برای اقلیم گرم و خشک؛ خوشبختانه یکی از اصلی ترین مزیت های بتن اکسپوز این است که امکان پیاده سازی آن در شرایط آب و هوایی مختلف و همچنین فصول مختلف وجود دارد. بتن اکسپوز در برابر یخ زدگی و رطوبت نیز مقاومت ویژه ای را از خود نشان می دهد و همین مسئله باعث شده است که برای کف سازی معابر و کف استخر ها به یکی از بهترین گزینه ها تبدیل گردد. از دیگر مزایای این بتن می توان به مقاومت در برابر نوسانات دمایی و شرایط نامساعد فیزیکی و شیمیایی اشاره کرد.
- از بتن اکسپوز در چه فضاهایی میتوان استفاده کرد؟
موارد استفاده از بتن اکسپوز بسیار گسترده است به عنوان مثال شما می توانید در نماسازی های خارجی ساختمان ها، دکوراسیون های داخلی، معماری، بدنه و اسکلت سازه، کفپوش معابر و استخر ها و غیره از بتن اکسپوز استفاده نمایید. پنل های پیش ساخته بتنی یکی از مصالح ساختمانی پرطرفدار در سطح دنیا شناخته شده است که استفاده از بتن اکسپوز در این بناها باعث افزایش روزافزون استفاده از آنها شده است. بتن اکسپوز سطحی یکدست و یکنواخت دارد که همین مسئله باعث شده است استفاده از آن به عنوان نمای خارجی مرسوم و متداول باشد.
از دیگر مزایای بتن اکسپوز میتوان به قابلیت تولید آن در اندازه ها و ابعاد مختلف اشاره کرد به بیانی دیگر پنل های بتن اکسپوز هم در ابعاد استاندارد و هم در ابعاد سفارشی تولید می شوند که متناسب با نیاز خود می توانید سایز آن را انتخاب نمایید. قیمت مقرون به صرفه این بتن از دیگر مزایای آن شناخته شده است که در مقابل کارایی بالای این محصول توجیه اقتصادی دارد. انعطاف پذیری بالا و وزن سبک آن سرعت انجام پروژه ها را به طرز چشمگیری افزایش می دهد. قابلیت رنگ پذیری این محصول آن را برای طرح های دکوراسیون داخلی مناسب ساخته که طیف وسیعی از طرح و مدل آن عرضه شده است.
در پایان از اینکه مطلب امروز ما را تا انتها مطالعه نمودید از تمامی شما عزیزان سپاسگزاریم امیدواریم مطالبی را که راجع به بتن اکسپوز در معماری مدرن شرح دادیم به کارتان بیاید و توانسته باشید اطلاعاتی جامع و مفید را در این حوزه کسب کرده باشید.